Evenimente2018-12-04T14:37:56+00:00

Pe data de 23 noiembrie 2018, cele mai performante firme din judeţul Hunedoara au fost premiate, aseară, în cadrul unei festivităţi ce a avut loc la Domeniile Streiului, de lângă Simeria. Evenimentul aniversar, desfășurat sub semnul Centenarului Marii Uniri și a 25 de ani de excelență în afaceri, a fost organizat de Camera de Comerț și Industrie (CCI) Hunedoara. Peste 200 de invitați, reprezentanți ai celor mai performante companii, ai mediului politico-administrativ şi social, au luat parte la „Topul firmelor din judeţul Hunedoara”.

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva INCD INSEMEX Petrosani a castigat LOCUL I in domeniul Cercetare-Dezvoltare si High-tTech, grupa Cercetare-Dezvoltare in alte stiinte naturale si inginerie, categoria Intreprinderi mijlocii, pentru rezultate economico-financiare deosebite in anul 2017.

Evenimentul este organizat de 25 de ani, de către CCI Hunedoara. „Topul firmelor” îi prezintă pe cei care şi-au respectat angajamentul la performanţă, cartea de vizită a succesului în afaceri. Evenimentul este, în același timp, un barometru pentru firme, în scopul cunoașterii locului ocupat în clasamentul celor mai competitive firme din județ, dar și un prilej de a-și întâlni competitorii și colaboratorii din piața locală, care au rezultate notabile în mediul de afaceri.

Anul acesta, la întocmirea clasamentului, au participat 10.528 de firme hunedorene, societăţi cooperative/organizaţii cooperative, institute de cercetare şi regii autonome, dintre care, după aplicarea criteriilor eliminatorii, au fost selecţionate, conform metodologiei, 2.867 de firme, 1.042 dintre acestea fiind clasate în top pe primele 3 locuri. Şi în acest an, au fost premiate cele mai bune firme din judeţ, în cadrul unui „Top 10”.

In data de 21 noiembrie 2018, o delegație formată din specialiști din cadrul companiei OMV Petrom s-a aflat la sediul INCD INSEMEX Petroșani, unde a avut loc o întâlnire de lucru comună cu reprezentanții institutului din Petroșani. Prin organizarea acestei întâlniri de lucru, cele două entități au căutat să exploreze noi posibile arii de cooperare, în vederea îmbunătățirii nivelului de securitate și sănătate în muncă, în special în cadrul Diviziei Upstream a companiei OMV Petrom, divizie care are ca activitate principală explorarea și producția de țiței și gaze.

La întâlnirea de la sediul INSEMEX au participat reprezentanți ai OMV Petrom, atât de la sediul central din board-ul grupului, cât și specialiști din cadrul zonelor de producție, acestora fiindu-le prezentate în detaliu întreg portofoliul de activități desfășurate și infrastructura de cercetare deținută INSEMEX, la finalul întâlnirii cele două părți reușind să evidențieze noi direcții și posibilităţi concrete de extindere a cooperării.

În data de 20 noiembrie 2018, delegația a vizitat incinta Minei Petrila, unde a fost inaugurată Statuia Salvatorului și Muzeul Salvatorului, acestea reprezentând un omagiu adus victimelor din subteran de-a lungul anilor. De asemenea au fost vizitate fosta Bibliotecă a Minei Petrila precum și Mina Școală.

Pentru mai multe poze, vizitati pagina noastra de Facebook, la link-ul de mai jos:

FACEBOOK

Gala Topul Național al Firmelor 2018 – Ediția a XXV-a

    Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă –  INSEMEX Petroșani a fost prezent la Ediția aniversară cu numărul 25 a Galei Topul Național al Firmelor, eveniment anual organizat de Camera de Comerț și Industrie a României și care în acest an a avut loc în data de 7 noiembrie, la  Centrul Expozițional Romexpo București, institutul numărându-se din nou printre laureații acestei gale.

Pe baza unei metodologii complexe şi unitare la nivel naţional, prevăzută de lege şi implementată de fiecare Cameră de Comerţ la nivel de judeţ, Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă –  INSEMEX Petroșani i-a fost acordat Premiul II în domeniul de activitate ”Cercetare-Dezvoltare și High-Tech”, grupa „Cercetare-dezvoltare în alte ştiinţe naturale şi inginerie”, categoria „Întreprinderi mijlocii”.

Ediția de sfert de secol a Galei Naționale Topul Național al Firmelor a fost deschisă de către domnul Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie din România în calitate de organizator al evenimentului,  printre invitații care au luat cuvântul în deschiderea acestei gale aniversare regăsindu-se  Președintele României, Excelența Sa domnul Klaus Werner Iohannis și Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Excelența Sa domnul Hans Klemm.

Camera de Comerț și Industrie a României premiază în cadrul acestui eveniment devenit reper pentru mediul de afaceri din România, cele mai performante companii din următoarele domenii de activitate:  industrie, servicii, comerţ, turism, cercetare-dezvoltare şi high-tech, construcții, agricultură, silvicultură şi pescuit.

Ediția a XXV-a a Topului Național al Firmelor a clasat pe primele 10 locuri (1-10) la nivel național 12.472 companii – operatori economici din diferite sectoare de activitate: 4.381 din industrie, 3.478 din servicii, 2.627 din comerț, 307 din turism, 460 din cercetare-dezvoltare și high-tech, 633 din agricultură, silvicultură și pescuit și 586 din construcții. Cele 12.472 companii au o cifră de afaceri de aproximativ 165 mld. Euro, un profit din exploatare de circa 13,9 mld. Euro și 1.380.304 de salariați.

A 3-a Întâlnire Națională a Salvatorilor Minieri – Santa Marta, Columbia

În perioada 18.10.2018 – 19.10.2018, INSEMEX Petroșani a luat parte la cea de-a III-a Întâlnire Națională a Salvatorilor Minieri din Columbia, organizată în localitatea Santa Marta de către Grupul pentru Securitate și Salvare Minieră din cadrul Agenției Naționale pentru Minerit din  Columbia.

La această întâlnire de lucru, institutul din Petroșani a fost reprezentat de domnii Dr. ing. George Artur GĂMAN – Director General și Dr. ing. Daniel PUPĂZAN – Director Tehnic,  care au participat la eveniment în calitate de lectori pentru personalul de salvare minieră din Columbia, Agenția Națională pentru Minerit suportând integral cheltuielile ocazionate de deplasarea şi cazarea celor doi specialişti.

În cadrul manifestării, specialiștii INSEMEX au prezentat două teme care au trezit un interes deosebit în rândul participanților:

– Prevenirea, controlul și utilizarea metanului din minele grizutoase;

– Pregătirea psihologică a salvatorilor minieri.

Scopul principal al acestei întâlniri a fost reprezentat de pregătirea Serviciului Național de Salvare Minieră pentru prevenirea accidentelor miniere și cu privire la standardele de competență necesare operațiunilor de salvare minieră, precum și pentru a întări relațiile dintre cei care își desfășoară activitatea în acest domeniu.

Evenimentul s-a adresat în principal salvatorilor minieri, personalului care coordonează logistica acțiunilor de salvare, dar și conducătorilor companiilor miniere și a cuprins pe lângă componenta teoretică și o componentă practică concentrată asupra psihologiei activităților de intervenție și salvare.

Pe parcursul vizitei în Columbia, specialiștii INSEMEX au avut o întâlnire la sediul din Bogota al Agenției Naționale pentru Minerit din Columbia cu Președintele și Vice-președintele agenției, doamna Silvana Habib Daza și domnul Javier Garcia, purtând discuții privind problematica securității miniere.

În urma acestei întâlniri, s-a stabilit ca INSEMEX Petroșani să fie implicat anul viitor în două proiecte ale Agenției Naționale pentru Minerit din Columbia. Astfel, INSEMEX va avea sarcina de a restructura manualul salvatorului minier existent, pentru a-l aduce la o formă cât mai ușoară de înțeles și asimilat de către personalul implicat în activitățile de intervenție și salvare minieră.   Totodată, specialiștii INSEMEX vor participa la instruirea personalului din industria minieră Columbiană, în domeniul securității și sănătății în muncă (securitatea echipamentelor antiexplozive, aeraj minier, explozivi și tehnicilor de împușcare).

Vizită de lucru a cercetătorilor INSEMEX la Institutul Central Minier – GIG Katowice

În perioada 03.10.2018 – 05.10.2018, o delegaţie cuprinzând 8 cercetători ştiinţifici din domeniile care acoperă întreg spectrul de activitate al INCD INSEMEX Petroşani, condusă de către domnul Director General – Dr. ing. George Artur GĂMAN, a participat la un stagiu de schimb de experiențe și bune practici cu specialiștii de la institutul omolog GIG (Institutul Central Minier) din Katowice, entitate de cercetare cu care INCD INSEMEX Petroşani are încheiat un acord de colaborare tehnico-ştiinţifică, semnat în anul 2015, pe durată nedeterminată.

Discuţiile bilaterale din prima zi au avut loc la sediul Institutului Central Minier din Katowice, în sala de conferinţe “European Hall”, conducătorii INSEMEX şi GIG prezentând activităţile CDI desfăşurate de institutele pe care le conduc, fiind purtate discuţii asupra similarităţii unor activităţi, precum şi a complementarităţii acestora, identificând nevoia clară de întărire şi extindere a relaţiei de cooperare pe viitor.

Cercetătorii INSEMEX au vizitat Centrul Silesian pentru Radioactivitatea Mediului din cadrul Institutului Central al Minier (GIG), precum şi laboratoarele de cercetare care sunt parte integrantă a Centrului Tehnologic pentru Cărbune Curat (Clean Coal Technology Centre – CCTC), fiind familiarizaţi cu principalele activităţi de cercetare desfăşurate în cadrul acestora.

A doua zi de lucru a fost dedicată exclusiv vizitării laboratoarelor de cercetare ale GIG localizate în cadrul Minei Experimentale “Barbara” (Mikolov, Polonia), aceasta fiind una dintre cele mai importante facilități de cercetare din cadrul Institutului Central Minier – GIG, o locaţie unde poate fi efectuată o gamă largă de teste şi experimentări. Activităţile principale desfășurate în cadrul acestei facilități de cercetare vizează îmbunătăţirea securităţii și eliminarea prafului și gazelor periculoase din exploatările miniere de adâncimi mari.

Cea de-a treia zi a întâlnirii a debutat în sala de conferinţe “European Hall” din cadrul GIG, prin discuţii şi dezbateri între experţii INSEMEX şi GIG asupra celor prezentate în cele două zile anterioare.

În urma discuţiilor purtate pe întreg parcursul celor trei zile ale stagiului de documentare, acordul de colaborare dintre cele două institute omoloage a fost actualizat şi semnat în încheierea vizitei de către cei doi directorii generali, Prof. dr.  Stanislaw PRUSEK şi Dr. ing. George Artur GĂMAN, respectiv de către cei doi directori științifici, Prof. dr. Zbigniew LUBOSIK şi Dr. ing. Emilian GHICIOI.

În perioada 24-25 septembrie 2018, Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – INSEMEX Petroşani, reprezentat de domnul Dr. ing. George Artur GĂMAN şi domnul Dr. ing. Daniel PUPĂZAN, a participat la cea de-a 24-a Întâlnire a Conducătorilor Autorităţilor Miniere de Stat din Europa. Evenimentul care a avut loc în oraşul Salzburg a fost organizat de către Ministerul Federal pentru Sustenabilitate şi Turism din Austria, tema principală de dezbatere din acest an fiind “Planuri de urgenţă şi de reacţie la situaţiile de criză pentru operaţiunile miniere de suprafaţă şi subteran”. În deschiderea evenimentului, reprezentanţii ţării gazdă au prezentat participanţilor punctul de vedere primit din partea Unităţii pentru Eficienţa Resurselor şi Materii Prime din cadrul Comisiei Europene, cu privire la potenţialul minier al Europei.

La această întâlnire de lucru au participat conducători ai Autorităţilor Miniere din Austria, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Germania, Irlanda, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ungaria şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, delegaţiile din ţările participante la întâlnire prezentând şi discutând asupra specificităţii situaţiilor de urgenţă şi a planurilor de reacție la situaţiile de criză pentru operaţiunile miniere din fiecare stat participant în parte, dar mai ales asupra modalităţilor de prevenire a apariţiei unor astfel de situaţii care pun în pericol viaţa lucrătorilor din industria minieră. A 24-a Întâlnire a Conducătorilor Autorităţilor Miniere de Stat din Europa a contribuit la schimbul de cunoştinţe, informaţii şi experienţe referitoare la planurile de urgenţă şi de reacţie la situaţiile de criză întâlnite în industria minieră subterană şi de suprafaţă, relevând faptul că tehnicile de exploatare şi procesare minieră utilizate actualmente în spaţiul european au fost îmbunătăţite semnificativ de-a lungul anilor, reducând astfel riscurile pentru muncitori şi comunităţile din zonele miniere şi minimizând impactul acestor activităţi asupra mediului înconjurător.

Participanţii au stabilit de comun acord că este esenţială stabilirea unei baze legale pentru planurile de urgenţă şi de reacţie la situaţiile de criză la nivel naţional în concordanţă cu regulamentele internaţionale. Prevederile legale minime ar trebui să garanteze protecţia lucrătorilor şi a mediului înconjurător. La finalul şedinţei de lucru, conducătorii Autorităţilor Miniere au semnat Memorandumul întâlnirii, stabilindu-se tema întâlnirii din anul 2019 care va avea loc în Germania, şi anume “Protecţia comunităților şi a mediului în zonele de influenţă a lucrărilor miniere subterane şi de suprafaţă, active şi abandonate”.

În perioada 13-14 septembrie 2018, reprezentanții INCD INSEMEX Petroșani au participat la prima întâlnire a Forumului Autorităţilor de Reglementare în Domeniul Securităţii Industriei Miniere. Evenimentul internațional a avut loc în capitala Federației Ruse, la Moscova, fiind organizat de către Serviciul Federal pentru Supraveghere Ecologică, Tehnologică și Nucleară – ROSTECHANDZOR, țara noastră fiind reprezentată în cadrul întâlnirii de domnii Dr. ing. George Artur Găman (Director General al INCD INSEMEX Petroșani) și Dr. ing. Emilian Ghicioi (Director Științific al INCD INSEMEX Petroșani), institutul din Petroșani devenind membru fondator din partea României al acestui organism internațional.

Gândit inițial ca un cadru care să faciliteze dezbaterile și discuțiile tehnice strict pe probleme de tehnica securității în industria minieră de cărbune, reprezentanții țărilor fondatoare au ajuns la concluzia ca acest domeniu să fie extins pentru întreaga industrie minieră și au stabilit necesitatea de a include pe agenda permanentă de lucru a forumului și problemele de protecția mediului implicate de activitățile miniere. La întâlnire au participat peste 30 de specialiști, reprezentanți ai autorităților din China, Germania, Marea Britanie, România, Rusia și Turcia, precum și din partea Organizației Internaționale a Muncii, pe parcursul celor două zile fiind discutate particularitățile activității miniere din fiecare stat participant, precum și posibilitățile și modalitățile de cooperare viitoare.

La finalul acestei prime ediții, membrii fondatori ai Forumului Autorităţilor de Reglementare în Domeniul Securităţii Industriei Miniere au discutat pe marginea organizării activităților viitoare, specialiștii INSEMEX propunând o serie de modificări și adăugiri care să îmbunătățească semnificativ statutul Forumului, toate sugestiile fiind analizate și agreate de către ceilalți membri.

În perioada 30 iunie-8 iulie 2018 s-a desfasurat editia numarul 18 a Conferintei 18th International Multidisciplinary Scientific Geoconference SGEM 2018” din Albena, Bulgaria. Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră INSEMEX Petroşani, reprezentat de o delegatie comuna, s-a alaturat celor 42 de tari participante si celor peste 1400 de participanti. Sectiunile stiintifice tratate in cadrul manifestarii au fost dintre cele mai diverse, din care amintim: Geologie, Hidrogeologie, Inginerie Geologică și Geotehnică, Minerit și Explorare, Explorarea Petrolului și Gazului, Informatica, Ecologie si Protectia Mediului etc.

Secțiunile mai sus menționate au prezentat deosebit interes pentru cei peste 1400 de participanți înregistrați  la conferința.  Comitetul de recenzie a acceptat pentru publicare un număr de peste 2040 lucrări științifice, 30 dintre acestea aparținând Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă INSEMEX Petroșani.  Participanții din partea INSEMEX au prezentat 16 lucrări științifice pe parcursul derulării conferinței, dupa cum urmeaza:

 • PHOTOVOLTAIC ENERGY SYSTEMS – AN ENVIRONMENTALLY FRIENDLY SOLUTION FOR A COAL MINE, prezentata de: drd. ing. Ilie Ciprian JITEA
 • METHOD FOR DETERMINATION THE INITIATION TIME OF THE ELECTRIC IGNITERS TO CATEGORY P – PYROTECHNIC ARTICLES ACCORDING TO THE ENVIRONMENTAL REQUIREMENTS, prezentata de: drd. ing. Ilie Ciprian JITEA
 • RESEARCHES REGARDING GAS EXPLOSIONS BY COMBINED IMAGISTIG METHODS, prezentata de: dr. ing. Nicolae Ioan VLASIN
 • DEVELOPING THE RESEARCH METHODS FOR THE EXPLOSION/FIRE EVENTS FROM REFFINERIES, prezentata de: dr. ing. Nicolae Ioan VLASIN
 • STUDY OF MULTI-FLOOR BUILDING EVACUATION BY MEANS OF NUMERICAL SIMULATION, prezentata de: dr. ing. Marius Cornel ȘUVAR
 • DEVELOPMENT OF A SUSTAINABLE SAFETY DEGREE OF THE ACTIVITY WITH PYROTECHNIC ARTICLES FOR PROFESSIONAL USE (F4), prezentata de: dr. ing. Marius Cornel ȘUVAR.
 • THE EXPLOITATION OF THE HARD COAL OF THE JIU VALLEY COALFIELD IN TERMS OF PROFITABILITY, ON THE CONCEPTS OF ENERGY SECURITY AND SOCIAL SECURITY, prezentata de : dr. ing. Cristian TOMESCU
 • IMPROVEMENT OF INDUSTRIAL VENTILATION SYSTEMS, prezentata de: dr. ing. Cristian TOMESCU
 • BIOACCUMULATION OF HEAVY METALS IN AREAS ADJACENT TO JIU RIVER, prezentata de: dr. ing. Lorand TOTH
 • ANALYSIS OF OLFACTIVE DISCONFORT, GENERATED BY INDUSTRIAL ACTIVITIES NEIGHBORING RESIDENTIAL AREAS, AFFECTING THE QUALITY OF LIFE AND HEALTH OF POPULATION, prezentata de: dr. ing. Lorand TOTH
 • RESEARCH ON CHANGES OF RESCUER’S ENERGY CONSUMPTION DEPENDING ON THEIR ACTIVITY AND TYPE OF RESPIRATORY PROTECTION EQUIPMENT, prezentata de: dr. ing. Andrei-Lucian GIREADĂ
 • RESEARCHES ON THE DEVELOPMENT OF DEFECTOSCOPY TECHNOLOGY USED IN THE PROCESS OF PRESSURE NETWORKS TECHNICAL VERIFICATION, prezentata de: dr. ing. Andrei-Lucian GIREADĂ
 • RESEARCHES ON THE EVALUATION OF THE PARAMETERS OF ELECTRIC MOTORS ACTING ON FANS OPERATING IN EXPLOSIVE ATMOSPHERES, prezentata de: dr. ing. Marcel Daniel RAD
 • ASPECTS REGARDING THE IMPORTANCE OF THERMAL ENDURANCE TESTS PERFORMED ON EQUIPMENT USED IN POTENTIALLY EXPLOSIVE ATMOSPHERE, prezentata de: dr. ing. Marcel Daniel RAD
 • SPARK TEST APPARATUS SIMULATOR FOR LINEAR CIRCUITS, prezentata de: dr. ing. Dănuț GRECEA
 • STUDY OF THE INFLUENCE FACTORS FOR QUALITY ASSURANCE OF DETERMINATION TESTS OF CHARGE DECAY TIME FOR ANTISTATIC TEXTILE MATERIALS, prezentata de: dr. ing. Dănuț GRECEA

În afara articolelor științifice prezentate în plen, au mai fost publicate un număr de 14 lucrări, în volumele manifestării.

In timpul prezentei la Conferinţa Internaţională Multidisciplinară SGEM 2018 au avut loc mai multe activități:

 • prezentări orale;
 • prezentări poster;
 • prezentări ale doctoranzilor;
 • Workshop-uri:
  • STABILIZATION OF LANDFILLS – ENVIRONMENTAL IMPACT AND RESOURCES POTENTIAL IN FRAMES OF CIRCULAR ECONOMY – indoor workshop, 03 iulie 2018;
  • GEOLOGICAL PHENOMENA – UPRIGHT STONES – indoor & outdoor workshop, 04 iulie 2018;
  • SHAPING SUSTAINABLE SETTLEMENTS – indoor workshop, 06 iulie 2018;
  • MODERN POWER SOURCES – BIOGAS INSTALLATION WITH CLOSE CYCLE- outdoor workshop, 07 iulie 2018.

Înmânarea certificatelor de participare la acest eveniment științific s-a făcut în cadru festiv, pe parcursul a două ceremonii, prima ceremonie la mijlocul perioadei iar urmatoarea la finalul evenimentului.

Lucrările în extenso vor fi trimise spre evaluare și indexare în cele mai importante baze de date științifice internaționale: Clarivative Analytics ISI Web of Science/ Web of Knowledge, SCOPUS, Engineering Village/Compendex, CrossRef, Active DOI, ProQuest,  EBSCOhost, British Library,  Mendeley, Google Scholar, etc.

În concluzie, caracterul internațional al acestei conferințe a fost dat de prezența specialiștilor din 43 de țări, cu o bogată experiență în domeniile de interes, institute de cercetare, universități și agenți economici și a reprezentat o bună oportunitate pentru diseminarea rezultatelor cercetării și pentru acumularea de noi cunoștințe în domeniu.

INSEMEX Petroșani – Expozant în cadrul ”Black Sea Defense & Aerospace – BSDA 2018”

În perioada 16-18 mai 2018 în cadrul complexului ROMAERO Băneasa s-a desfășurat ediția a VII-a a Expoziției și Conferinței Internaționale dedicată Industriei Aeronautice, Apărării, Securității Naționale, Securității Cibernetice și Securității Private – Black Sea Defense & Aerospace – BSDA 2018, cea mai mare expoziție de tehnică militară din estul Europei.

În cadrul standului expozițional al Ministerului Cercetării și Inovării, INCD INSEMEX Petroșani s-a alăturat altor 11 institute de cercetare din țară, prezentând oferta de servicii de cercetare și cele mai semnificative rezultate obținute, având în același timp posibilitatea de a interacționa cu specialiștii din cele peste 270 de companii din 25 de țări din America, Europa și Asia care și-au prezentat noile capabilități tehnologice obținute în urma proceselor de cercetare-dezvoltare în domeniul apărării, securității și aeronauticii.

INCD INSEMEX Petroșani a prezentat două invenții în cadrul standului expozițional dedicat institutelor naționale de cercetare din România: ”Instalaţie automată de realizare a ciclurilor termice pentru condiţionarea îngrăşămintelor chimice cu conţinut ridicat de azot” și ”Stand pentru cercetarea imagistică a exploziilor de gaze”

Pe durata expoziției au avut loc demonstrații și a fost expusă tehnica din dotarea Armatei României, din dotarea Forțelor Armate ale SUA, cât și cea a Ministerului Afacerilor Interne.

10 mai 2018 – Vizita Ministrului Educaţiei Naţionale, domnul Prof.dr.ing. Valentin POPA, la sediul INCD INSEMEX Petroşani

Aflat în oraşul Petroşani cu prilejul celei de-a 70-a aniversări a Universităţii din Petroşani, Ministrul Educaţiei Naţionale, domnul Prof.dr.ing. Valentin POPA, a fost şi oaspetele Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – INSEMEX Petroşani.

Astfel, în după-amiaza zilei de 10 mai 2018, domnul Ministru Valentin POPA împreună cu reprezentanţii Universității din Petroşani şi oaspeţii acestora din ţară şi de peste hotare au vizitat sediul INSEMEX Petroşani, conducerea institutului prezentându-le principalele activităţi desfăşurate, precum şi laboratoarele şi  infrastructura de cercetare de ultimă generaţie de care INSEMEX dispune.

La finalul vizitei, domnul Ministru Valentin POPA a lăsat un mesaj pentru cercetătorii INSEMEX şi a semnat în „Cartea de Aur” a institutului, document care datează din anul 1967 şi în care sunt expuse principalele mesaje primite de la oaspeţii de marcă pe care institutul i-a găzduit de-a lungul anilor.

În perioada 11 – 15 iunie 2017, o delegaţie comună a Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră INSEMEX Petroşani, reprezentat de Dr. ing. George Artur GĂMAN – Director General şi Dr. ing. Vlad Mihai PĂSCULESCU – Şef Laborator Cooperări şi Proiecte Internaţionale, şi a Universităţii din Petroşani, reprezentată de Prof. dr. ing. Sorin Mihai RADU – Rector, Prof. dr. ing. Roland Iosif MORARU – Prorector Cercetare Ştiinţifică şi Relaţii Internaţionale şi Prof. dr. ing. Nicolae ILIAŞ, a efectuat o vizită la Tbilisi, în Republica Georgia, la invitaţia a două prestigioase instituţii de învăţământ superior şi, respectiv, de cercetare din această ţară.

Pe parcursul vizitei, INCD INSEMEX Petroşani şi Universitatea din Petroşani au semnat Memorandumurile de Cooperare tehnico-ştiinţifică cu Institutul de Mine LEPL Grigol Tsulukidze, identificând posibilități de cooperare pentru domeniile de activitate comune sau conexe. Astfel,  conducerea INSEMEX intenționează să demareze procedura de realizare a unor schimburi de experienţă şi acţiuni de transfer tehnologic între cercetătorii din Petroșani şi cercetătorii georgieni, îndeosebi în domeniul materiilor explozive.

La Universitatea Tehnică a Georgiei (GTU) din Tbilisi, delegaţia română a purtat un amplu dialog cu conducerea instituției academice, punându-se în evidenţă direcţiile de bază şi acţiunile imediate care urmează a fi întreprinse în baza memoranumului de cooperare care a fost semnat cu această ocazie între Universitatea din Petroşani şi Universitatea Tehnică a Georgiei

Cele două universități au convenit în baza memorandumului de cooperare să iniţieze acordul ERASMUS PLUS privind mobilităţile studenţilor şi cadrelor didactice şi s-a stabilit principiul reciprocităţii privind publicarea rezultatelor cercetării în revistele editate de cele două instituţii de învăţământ superior.

Cunoscută fiind preocuparea constantă a INSEMEX Petroşani pentru îmbunătăţirea stării de securitate şi sănătate în muncă, precum şi strânsa relaţie de cooperare a institutului cu Inspecţia Muncii din România, reprezentanţii institutului de cercetare au fost invitaţi de către Organizaţia Internaţională a Muncii la o şedinţă de lucru care a avut loc la sediul Business Association of Georgia (foto 5). Activitatea Inspecţiei Muncii din Georgia a fost suspendată în anul 2006, iar problematica ridicată de acest fapt a condus la accidente de muncă cu consecinţe ireversibile, în acest moment Guvernul georgian, împreună cu Organizaţia Internaţională a Muncii şi Asociaţia de Afaceri a Georgiei desfăşurând un proiect amplu de reinstituire a legislaţiei privind securitatea şi sănătatea în muncă şi de organizare a Inspecţiei Muncii în această ţară.

La invitaţia domnului Valentin Mocanu – Specialist pentru Inspecţia Muncii şi Securitate şi Sănătate în Muncă şi a domnului Zsolt Dudas – Consilier Tehnic Principal, responsabilii din partea Organizaţiei Internaţionale a Muncii pentru reorganizarea activităţii Inspecţiei Muncii în Georgia, Directorul General al INSEMEX, domnul Dr. ing. George Artur Găman a prezentat activitatea şi posibilităţile de asistenţă ale institutului pentru desfăşurarea acestui proces de reorganizare, în faţa unei audienţe considerabile formată din viitorii inspectori de muncă georgieni şi de reprezentanţi ai ministerului coordonator. S-a concluzionat ca fiind extrem de benefic suportul tehnic pe care-l poate oferi institutul de cercetare în această problemă, stabilindu-se un acord de principiu ca viitori inspectori de muncă să fie instruiţi de către experţii INSEMEX în ceea ce priveşte aspectele tehnice specifice activităţilor desfăşurate în medii cu pericol de atmosferă explozivă, toxică sau inflamabilă.

Astfel, cel mai probabil la finalul acestui an, institutul va delega o echipă de experţi care să ofere asistenţă şi instruire tehnică, în primă instanţă privind problematica specifică securităţii şi sănătăţii în muncă pentru activitatea minieră. Se preconizează ca echipa care va efectua instruirea tehnică a viitorilor inspectori de muncă să fie formată şi de reprezentanţi ai Inspecţiei Muncii din România, care pot clarifica şi oferi sprijin privind aspectele de natură legislativă.

În perioada 13-14 septembrie 2016, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – INSEMEX Petroşani a organizat cea de-a 22-a Întâlnire a Conducătorilor Autorităţilor Miniere de Stat din Europa. Evenimentul a fost organizat la Hotelul Novotel Bucureşti, beneficiind de sprijin şi susţinere din partea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi avut ca temă principală de dezbatere problemele de Mediu, Securitate şi Sănătate în Muncă în industria minieră, la şedinţa de lucru participând peste 30 de personalităţi, conducători ai  Autorităţilor Miniere de Stat din Anglia, Austria, Cehia, Estonia, Finlanda, Germania, Irlanda, Irlanda de Nord, Polonia, Serbia, Slovacia şi Ungaria.

A 22-a întâlnire a contribuit la schimbul de cunoştinţe, informaţii şi experienţe cu privire la problemele de mediu, securitate şi sănătate în muncă în activitatea minieră din ţările participante. S-a identificat necesitatea ca activitatea minieră să continue, astfel încât să fie menţinută securitatea energetică şi furnizarea de materii prime, având în vedere şi preocupările pentru protecţia mediului înconjurător. De asemenea, reprezentanţii autorităţilor au stabilit ca fiind necesară promovarea unei noi imagini a mineritului, existând o multitudine de exemple de bune practici în care activitatea minieră desfăşurată în mod responsabil conduce la un impact de mediu minimizat, în acelaşi timp generând areale utilizate pentru agricultură sau baze de agrement.

Ținând cont de cele stabilite în cadrul întâlnirii din 2014 care s-a desfășurat in Dublin, Autoritățile Miniere din Anglia, Austria, Finlanda, Irlanda de Nord şi Serbia au prezentat şi au notificat celelalte ţări participante asupra unor accidente miniere majore ce au avut loc în industria lor minieră, în anul precedent. Notificarea asupra unor astfel de experienţe şi împărtăşirea cunoştinţelor dobândite în urma lor va continua şi în cadrul următoarelor întâlniri anuale.

Participanţii au stabilit de comun acord extinderea cooperării între Autorităţile Miniere de Stat din Europa privind temele de interes comun sau cele de interes general, precum şi furnizarea de asistenţă reciprocă, evitând duplicarea activităţii lor cu cea a altor Organisme Europene. Statele care nu au participat până acum la aceste întâlniri vor fi invitate la acţiunile viitoare, iar o invitaţie deschisă de participare va fi lansată şi către organismele relevante ale Comisiei Europene.

La finalul şedinţei de lucru, conducătorii Autorităţilor Miniere au semnat Memorandumul întâlnirii, stabilindu-se tema de anul viitor a întâlnirii care va avea loc în anul 2017 în Slovacia, şi anume “Politica privind materiile prime şi impactul acesteia asupra exploatării zăcămintelor de minerale utile”. În acelaşi timp, autorităţile din Austria şi Germania şi-au manifestat  interesul de organizare şi au lansat invitaţia de participare la următoarele întâlniri anuale din 2018, respectiv 2019.

9-11 mai 2016, Sibiu, Romania – INCD INSEMEX Petroşani, în calitate de unic organism de certificare a produselor din Romania, notificat la Bruxelles, cu numărul NB 1809, pentru produsele aflate sub incidența Directivelor Europene 2014/28/UE – Explozivi pentru uz civil şi 2013/29/UE – Articole pirotehnice, a găzduit la Sibiu, în perioada 9-11 mai 2016, cel de-al 17-lea Forum al Organismelor Notificate pentru Articole Pirotehnice, respectiv cel de-al 25-lea Forum al Organismelor Notificate pentru Explozivi de Uz Civil.

Cele două întâlniri la care au luat parte reprezentanții Organismelor Notificate din Statele Membre ale Uniunii Europene, precum Bulgaria, Franţa, Germania, Marea Britanie, Polonia, Republica Cehă, Spania, reprezentanţi ai autorităţilor statului şi ai Comisiei Europene care reglementează domeniile explozivilor de uz civil şi articolelor pirotehnice, au reprezentat un bun prilej pentru discuţii şi dezbateri tehnice privind stabilirea cerinţelor esenţiale de securitate aplicabile acestor produse în vederea introducerii lor piaţa Uniunii Europene, în conformitate cu cerinţele expuse de noile Directive Europene.
Este pentru a doua oară când INCD INSEMEX Petroşani organizează aceste întâlniri în România, prima dată fiind organizat la Bucureşti, în anul 2009.

Cu prilejul celor două forumuri, participanţii au efectuat şi o vizita la sediul institutului în Petroşani, fiindu-le prezentate domeniile şi direcţiile principale de cercetare, departamentele şi laboratoarele de încercări, dar mai ales Poligonul de încercare a explozivilor de uz civil si a articolelor pirotehnice şi infrastructura de care acesta dispune, deschizând astfel noi oportunităţi de colaborare în aceste domenii de interes comun.

Ziua Cercetătorului și Proiectantului din România – 19 noiembrie 2015

Sărbătorită în fiecare an la 19 noiembrie, Ziua Cercetătorului și Proiectantului din România a fost instituită în anul 1994, prin Hotărârea Guvernului nr.764 și a fost aleasă astfel ca fiind ziua de naștere a savantului de origine română, George Emil PALADE, laureat al Premiului Nobel. Ea aduce un omagiu Comunității celor care s-au dedicat nobilei munci de concepție intelectuală, celor care caută răspuns problemelor societății și creează noi valori ale cunoașterii spre beneficiul ei.

Inventivitatea remarcabilă a cercetătorilor și proiectanților români, dovedită prin rezultatele obținute în numeroase confruntări naționale și internaționale și recunoscute prin premiile acordate, constituie o dovadă în plus a potențialului de care dispune cercetarea-dezvoltarea autohtonă și a cărui valorificare constituie o oportunitate deosebită.

Cu prilejul aniversării Zilei Cercetătorului și Proiectantului din România INCD INSEMEX Petroșani vă invită joi – 19 noiembrie 2015, ora 12:00, la evenimentul Ziua Porților Deschise, ocazie cu care vor putea fi vizitate Departamentele de cercetare, laboratoarele INSEMEX si facilitățile de încercare.

Evenimentul va avea loc în intervalul orar 12:00-17:00 la sediul INCD INSEMEX (Petroșani, Strada General Vasile Milea, Nr. 32-34, Jud. Hunedoara).
La orele 15.00 si 16.00 se vor efectua 2 vizite successive la Poligonul de Explozivi și Tehnici de Împușcare, participarea la acestea fiind condiționată de înscrierea prealabilă (e-mail: insemex@insemex.ro, tel. 0254541621).

Vă așteptăm cu drag!

5-16 septembrie 2015 – Helsinki, Finlanda – Cea de-a XXI-a Întâlnire a Autorităţilor Miniere de Stat din Europa

DSCF9104

În perioada 15.09.2015 – 16.09.2015, o delegație a Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă – INSEMEX Petroșani, condusă de domnul Director General Dr. Ing. George Artur GĂMAN, a participat la cea de-a XXI-a Întâlnire a Autorităților Miniere de Stat din Europa. Întâlnirea s-a desfășurat în Helsinki, Finlanda, având ca participanți reprezentanți ai autorităților miniere de stat din 13 state membre: Austria, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Germania, Ungaria, Irlanda, Polonia, Portugalia, Romania, Serbia, Slovacia și Suedia.

Tema tratată în cadrul întâlnirii din acest an a fost reprezentată de acceptabilitatea socială a activităților miniere în Europa. Deși activitățile miniere au avut în trecut un impact negativ, practicile miniere moderne instituite prin norme legislative sunt desfășurate într-un mod acceptabil social și sigur pentru mediul înconjurător, cu multe aspecte pozitive. Nevoia de a obține și menține suportul celor ce locuiesc în zonele afectate de activități miniere a fost recunoscută de către toate țările participante. Autoritățile Miniere de Stat din Europa vor continua colaborarea privind probleme specifice importante, dar si privind problemele de interes general, inclusiv asistența comuna cu privire la acceptabilitatea sociala a mineritului, evitând duplicarea activităților altor organisme Europene.

Ținând cont de cele stabilite în cadrul întâlnirii din 2014 care s-a desfășurat în Dublin, Autoritățile Miniere din Austria, Estonia, Irlanda și Polonia au prezentat și au notificat celelalte țări participante asupra unor accidente miniere majore ce au avut loc in industria lor miniera, in timpul scurs de la cea de-a XX-a Întâlnire din Irlanda.

In cadrul ceremoniei de încheiere a întâlnirii s-a semnat Memorandumul de Înțelegere dintre Autoritățile Miniere de Stat din Europa, prin care s-au concluzionat principalele beneficii ale acestei manifestări ajunsa la cea de-a XXI-a ediție. La invitația reprezentanților INCD INSEMEX Petroșani, cea de-a XXII-a Întâlnire a Autorităților Miniere de Stat din Europa va avea loc in Romania in 2016. In cadrul întâlnirii ce va fi găzduită de INCD INSEMEX Petroșani în 2016 vor fi tratate si discutate probleme de mediu, securitate și sănătate cu privire la activitatea miniera din Europa.

05-12 septembrie 2015 – Hanovra, Germania – Cea de-a 7-a Conferință a Organismului Internațional de Salvare Minieră – IMRB 2015

In perioada 05.09.2015 – 12.09.2015, o delegație a Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă – INSEMEX Petroșani, condusă de domnul Director General Dr. Ing. George Artur GĂMAN, a participat la cea de-a 7-a conferință a International Mines Rescue Body din Hanovra, Germania. Organismul se ocupă cu activități de salvare minieră și prim ajutor, stingerea focurilor în subteran precum și alte alte activități legate de pericolele din subteran.

International Mines Rescue Body (IMRB) a fost fondat în mai 2001 ca o asociație non- profit a organismelor de salvare din întreaga lume. Membrii IMRB sunt Cehia, Franța, SUA, România, Slovacia, Africa de Sud, Australia, Marea Britanie, Polonia, Canada, China, Germania, India, Ucraina, Noua Zeelandă, Norvegia, Austria, Mongolia, Rusia, Vietnam, Zambia și Kazahstan.

În cadrul conferinței au fost dezbătute aspecte privind sistemele de management a crizelor, strategii îmbunătățite de salvare și autosalvare, planificarea intervențiilor, antrenamentul și autorizarea salvatorilor, echipament tehnic specific echipelor de salvare minieră, ghiduri de salvare, noi soluții tehnice și strategii pentru viitor, echipamente auxiliare pentru urgențele medicale.

Au fost facute vizite de lucru la mina Ibbenbüren și la firma Dräger.

Domnul Director General George Artur Găman a prezentat lucrarea cu titlul Regulation For Romanian Mining Rescue Teams Intervention